Workshops

De insteek

Rap is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de hitlijsten en heeft in de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Sterker nog, het is een van de meest populaire muziekgenres onder jongeren op dit moment. Het is dus ontzettend veel waard om via deze kunstvorm invloed te hebben op de ontwikkeling van een opgroeiende puber.

De rapworkshops hebben het doel dat jongeren op een speelse manier kennis maken met de creatieve kanten van de Nederlandse taal. De inhoud van de rapworkshops sluiten aan op een aantal vakken die van toepassing zijn in het onderwijs. Denk aan communicatieve vaardigheden, schrijfvaardigheid, culturele en maatschappelijke vorming en drama.

Een minder positief aspect van de hedendaagse rapmuziek zijn de teksten die worden verkondigd in de liedjes. Daar waar in de rapnummers drugsgebruik wordt verheerlijkt en waar de vrouwonvriendelijke termen in het rondslingeren, zijn wij van Spanish Entertainment van mening dat dit ook anders kan. Dit is namelijk een van de grootste beweegredenen geweest om rapworkshops op te zetten die de positieve en creatieve kanten van de rapcultuur belichten.

De inhoud

Een belangrijk onderdeel van de rapworkshops is de manier van het overbrengen van de boodschap. De woorden staan bij het rappen natuurlijk centraal, maar niet geheel onbelangrijk zijn dingen zoals mimiek en het non-verbale aspect dat hierbij komt kijken. Een goed voorbeeld hiervan is het onderdeel ‘podiumpresentatie’ waarbij er wordt benadrukt hoe je de woorden kracht kan bijzetten en wat manieren kunnen zijn om een overtuigende indruk achter te laten.

Het schrijven van een rap wordt natuurlijk ook onder de loep genomen en dingen zoals rijmscchema’s, delivery, optreden en een klein stukje geschiedenis maken het een geslaagd initiatief waar kinderen met een lach op terugkijken. De workshops bestaan grotendeels uit een praktisch gedeelte waarin de kinderen zelf in de pen klimmen en gaan werken aan een toffe rap onder begeleiding van de workshopdocent.

Bekijk ons aanbod:

Basisscholen en voortgezet onderwijs


Tijdens de workshops die plaatsvinden op scholen komen onderdelen aan bod die aansluiten op vakken die de leerlingen krijgen. Denk hierbij aan taal, muziek en culturele vorming. In overleg met de docent of directeur kan er besproken worden wat de behoeften en wensen zijn. Hier kan de inhoud op worden afgestemd. De tijdsduur van de workshops en de omvang van de groep zullen in overleg worden vastgesteld. De raplessen kunnen ook van toegevoegde waarde zijn tijdens schoolprojecten, themaweken en andere initiatieven waarin een strakke rap zaken onder de aandacht brengt.

Sportclubs, verenigingen en jongerencentra


Waar jeugd is is rap. Dat is de afgelopen jaren gebleken. Voor clubs en verenigingen zijn de workshops een uitgelezen mogelijkheid om het groepsgevoel een boost te geven.
Voor een jongerencentrum geldt: naast dat de jongere kennismaakt met rap wordt ook ingezet op het stimuleren van talent. Vaak is aanmelding voor de workshop op eigen initiatief en daarom is er meer ruimte om in te spelen op persoonlijke ontwikkeling.
Overige doelgroepen en doeleinden


Rap is voor alle leeftijden! Dus voor bedrijfsuitjes, teambuildingdagen en zelfs voor in het seniorencentrum een mooi tijdverdrijf.
Daarnaast kan een toffe rap van toegevoegde waarde zijn tijdens een themaweek of project. Bij de opening van een nieuw winkelcentrum of een initiatief waarbij veiligheid centraal staat, je kan het zo gek nog niet bedenken; rap is overal voor in te zetten.
De mogelijkheid om naar een eventdag of optreden toe te werken behoort tot de mogelijkheden. Neem contact op voor meer informatie.