Jongens, dit was me er eentje zeg. Ongelofelijk. Zwaar aan het nagenieten en ik zit nog steeds op een wolk ergens daarboven. Want wie had pakweg een jaar geleden gedacht dat mensen ‘een ticket zouden kopen voor de releaseparty van Bob Spanish?’ Mijn eigen eerste officiële show. Een feest. Een heel groot feest. Een onwaarschijnlijk groot feest!

Eind 2022, een periode waarin ik geen muziek uitbracht en ik me verreweg van goed voelde, stapte ik een schrijverskamp binnen die plaatsvond in Oud-Mathenesse. Ik werd uitgenodigd om langs te komen en trof daar de beste man Jesper de Jonge. En dat was een voltreffer. Binnen een dag hadden we de tune ‘Adembenemend’ gemaakt en beide waren we zeer content met de track én met de samenwerking.

Door omstandigheden ging er een tijdje overheen maar beide bleven we geloven in de potentie van deze track. En deze overtuiging was loog er niet om;  ‘Adembenemend EP’, BABY. Nu te beluisteren!

Een aantal gesprekken verder heb ik op zijn advies een plan geschreven, dit ingediend bij Fonds Podiumkunsten en een financiële bijdrage toegekend gekregen om mijn plannen te verwezenlijken, bestaande uit een EP, een videoclip en een releaseparty.

Op de vraag wie ik ben, wat ik de maatschappij terug wil geven en wat de filosifie achter de ep zou zijn, gaf ik aan dat van elke tune het vertrekpunt een bepaalde manier van ademen is.  Waarom? Omdat veel mensen struggles ervaren op het gebied van mental health en dit invloed heeft op de manier van ademhalen. Dat dus. Ik wilde de luisteraar van een aangename plaat voorzien. Noem het muziektherapie. Zes tunes die de gemoedstoestand positief beïnvloeden. En dat is naar eigen zeggen aardig gelukt.

Verder wil ik Jimmy van Heese bedanken voor de communicatie namens de Kroepoek, Sanne Hoogeveen voor de ontzettende dikke foto’s op de motorkap van de waggie van Ruben Barzilay en Aron Beijl voor zijn tomeloze inzet tijdens het schieten van de gruwelijkste clip van 2024! En bovenal mijn broedertje Frank Spaans. Zonder jullie was het…. 😉

De cirkel is rond, het fundament is gelegd. On tot he next!

En oh ja, het belangrijkste bijna vergeten; ik wil een ieder van de 250 bezoekers die een kaartje hebben gekocht en het festijn hebben mogelijk gemaakt, vanuit het diepst van mijn hart bedanken. Ik ben een blij man. Prijs de Heere.

Mijn naam is Bob Spaans, gepassioneerd tekstschrijver en groot bewonderaar van de Nederlandse dichtkunst. Dit krijgt een extra dimensie zodra de woorden in een goede flow op een strak ritme worden uitgesproken. Als het geheel dan ook nog eens rijmtechnisch goed in elkaar zit is het voor mij helemaal compleet.

De waardering voor het rappen ontstond al op vroege leeftijd in mijn periode op de basisschool. Maar wat graag werd ik als klein jongetje geïnspireerd door mijn Nederlandse hiphophelden die me kennis lieten maken met de creatieve kanten van taalgebruik. Stiekem droomde ik ook van een rap carrière, maar zelf die microfoon pakken? Nee, daar had ik het lef niet voor.

Echter lieten de dromen en knagende aspiraties me nooit los en in de afgelopen jaren heb ik duidelijk geopenbaard gekregen hoe ik mijn talent mag gebruiken. Dit resulteerde erin dat de knoop is doorgehakt en de keuze gemaakt is om vol voor de muziek te gaan.

De grootste trigger hiervoor is een levensveranderende periode waarin ik Jezus heb mogen leren kennen en dit is vandaag de dag nog steeds mijn grootste drijfveer. Ondanks het evangelie lang niet altijd in mijn muziek wordt verkondigd, blijft dit wel de grootste beweegreden om muziek te maken. Of ik een christelijke rapper ben? Noem me eerder een rapper die christelijk is.

Het zit hem voor mij in de kracht van woorden en dan met name de invloed die je ermee kan uitoefenen. Als mensen zich kunnen herkennen in mijn raps en daardoor geïnspireerd raken of zich erdoor begrepen voelen dan vind ik dat ontzettend veel waard. Woordspelingen en rijms die een samenhangend verhaal vertellen waardoor de luisteraar wordt geraakt. Dat is mijn uitgangspunt bij elk couplet dat ik schrijf.